• Spiesgooi-missiele het die Oekraïne gehelp om die numeries superieure Russiese weermag af te weer.

  • Hierdie missiele is die resultaat van ‘n kompetisie tussen DARPA en die Amerikaanse weermag.
  • Hulle is in staat om tenks binne te dring en verskeie teenmaatreëls, soos reaktiewe wapenrusting, te omseil.
antieke spies, ‘n ligte spies wat met die hand gegooi is, was ‘n sleutelwapen vir Egiptiese, Griekse en Romeinse leërs. Dit was duisende jare lank deurslaggewend in die geveg. Vandag is daar ‘n nuwe Javelin wat ewe deurslaggewend is: die FGM-148 Javelin-missiel .

Dit is ‘n relatief groot, skouergevuurde geleide missiel met ‘n reikafstand van ongeveer twee myl, en dit het die oorlog in die Oekraïne verander . Sy plofbare plofkop is in staat om swaar pantser (soos tenks) binne te dring en is uiters dodelik teen ander teikens, soos laagvlieënde helikopters.

spiesgooi missiele

Krediet: PEO Missile and Space Weapon Systems Book / US Army

Die Javelin het twee kenmerke wat dit saam uniek maak. Eerstens is dit ‘n vuur-en-vergeet geleide missiel, wat beteken dat die operateur die missiel aan ‘n teiken sluit voordat dit gelanseer word en dan lei die missiel homself na die teiken. Dit is belangrik omdat die skut dadelik dekking kan soek en, anders as met minder gesofistikeerde wapens, sal die missiel nie geraak word deur terugvuur op die skieter wat sy vermoë om doel te handhaaf kan ontwrig nie. Die tweede kritieke kenmerk is die vermoë om óf ‘n reguit trajek soos die meeste missiele te volg, óf ‘n verhewe (boogagtige) baan wat die Spies in staat stel om die groter, minder beskermde bokant van ‘n teiken soos ‘n tenk te tref.

Hierdie kombinasie van vermoëns het ‘n missiel opgelewer wat buitengewoon doeltreffend is en die Oekraïne in staat gestel het om groot verliese aan die numeries voortreflike Russiese leër toe te bring. Die wapen is so krities dat die Oekraïne aflewerings van 500 van hulle versoek het – daagliks .

Dankie DARPA vir Javelin-missiele

Waar kom sulke verstommende innovasies vandaan? Vir 60 jaar het die Amerikaanse weermag ‘n geheime strategiese wapen gehad: Die Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), wie se missie is “om deurslaggewende beleggings te maak in deurbraaktegnologieë vir nasionale veiligheid.” Soos sy webwerf sê :

“DARPA streef uitdruklik na transformasionele verandering in plaas van inkrementele vooruitgang. Maar dit voer nie sy ingenieursalchemie in isolasie uit nie. Dit werk binne ‘n innovasie-ekosisteem wat akademiese, korporatiewe en regeringsvennote insluit, met ‘n konstante fokus op die nasie se militêre dienste, wat saam met DARPA werk om nuwe strategiese geleenthede en nuwe taktiese opsies te skep.”

In die laat 1970’s was DARPA besig om infrarooi focal plane array (IR FPA) tegnologie te ontwikkel wat die hittebeeld van ‘n voorwerp “sien”, wat dit moontlik maak om dit in daglig of snags bekyk te word. Dr. James Tegnelia, wat van die Army Night Vision Laboratory (NVL) gekom het, was die DARPA-programbestuurder op die projek. Toe DARPA en NVL in 1979 sukses met die IR BBV’s begin behaal het, het dr. Tegnelia aansoeke gevra, en ‘n konsulterende kontrakteur het ‘n gevorderde, vuur-en-vergeet-missiel voorgestel om die TOW (buisgelanseer, opties-gespoor, draadgeleide) te vervang ) en Dragon-missiele, wat hoogs vatbaar was vir teenvuur ná lansering.

Die DARPA-span het met ‘n nuwe konsep vorendag gekom, wat die teiken- en opsporingsvermoë van die IR FPA kombineer met ‘n verhoogde baanvermoë vir verbeterde doeltreffendheid. Die konsep is gepas genoem Tank Breaker. Twee kontrakteurs, Texas Instruments en Hughes Aircraft Company, het ‘n suksesvolle prototipe missielstelsel ontwikkel.

Terselfdertyd was die Amerikaanse weermag besig om alternatiewe konsepte te ontwikkel onder ‘n program wat bekend geword het as Advanced Anti-Armor Weapon System-Medium (AAWS-M, uitgespreek “awesome”). Die Army Missile Command het konsepte ondersteun wat ‘n laserstraalruiter ingesluit het (dit wil sê ‘n missiel wat ‘n laserstraal volg wat deur die skut gestuur is) en ‘n optieseveselgeleide missiel (wat ‘n dun optieseveselkabel uitspoel om die beeld van die missielsoeker terug na die skieter). Weermagpersoneel was skepties oor ‘n “vuur-en-vergeet”-missiel, wat hulle afgemaak het as: “Jy vuur, en die missiel vergeet.”

Dus, ‘n kompetisie is gehou tussen die mededingende konsepte in die laat 1980’s, en DARPA se Tank Breaker het gewen en sodoende die amptelike AAWS-M-stelsel geword. Die weermag het later die wapen Javelin hernoem, en dit het in 1997 volskaalse produksie betree – die wêreld se eerste mediumafstand, eenman-draagbare, vuur-en-vergeet, tenkwapen.

Hoe Javelin-missiele werk

Hoe presteer Javelin op ‘n werklike slagveld? In die konstante innovasie-reaksie-teenreaksie-siklus wat in oorlogvoering voorkom, gebruik tenks – soos die Russiese in die Oekraïne – reaktiewe wapenrusting. Reaktiewe wapenrusting werk deur ‘n plofbare laag in ‘n toebroodjie van staalplate te hê. Gevormde ladingplofkoppe, soos die een op Javelin, vorm uiters vinnige, lang “stralers” van gesmelte koper wat soort van ‘n laserstraal lyk . Wanneer reaktiewe pantser op ‘n voertuig deur ‘n gesmelte koperstraal van ‘n missielplofkop getref word, ontplof die plofstof in die reaktiewe pantser en stuur die staalplate skuins oor die baan van die straal. Dit degradeer die straal sodanig dat dit nie meer die onderliggende staalpantser kan binnedring nie.

Spiesgooi kom dit op twee maniere teë: (1) ‘n voorloper-plofkop wat die reaktiewe pantser voortydig begin, en (2) ‘n verhoogde aanval wat die impakhoek met die reaktiewe plate verander, wat hulle minder doeltreffend maak. In baie gevalle kom Javelin glad nie reaktiewe pantser teë nie, want dit tref in die minder beskermde gebiede bo-op die tenk. Om hierdie teenmaatreël teë te werk, het Russiese tenks in die Oekraïne probeer om skilde oor hul toppe te improviseer.

Hierdie skilde blyk nie baie doeltreffend te wees nie; honderde tenks en ander voertuie (sowel as sommige helikopters) is glo in die Oekraïne deur Javelins vernietig. Gebruik teen die oorweldigende getalle Russiese magte, was die Spies ‘n effektiewe kragvermenigvuldiger, die laaste dae-ekwivalent van die slingervel wat Dawid teen Goliat gebruik het.

Click here for more 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *